Kako prodati film?

Festival Grossmann je organiziral Delavnico prodaje filmov

Kako prodati film?
Julian Richards, foto: Grossmannov festival Tina Babič

Ste se kdaj znašli v položaju, ko ste morali prodati film?

Seveda morate film, če ga želite prodati, najprej sploh posneti.

A morda bi ga morali vseeno prej prodati.

Prodati nekaj, česar sploh nimaš? Kako je to mogoče?

Ne samo, da je to mogoče, to je bila zmeraj strategija neodvisnih producentov: zagotoviti sredstva, preden se klapne prva klapa. Tako v resnici funkcionira tudi naša nacionalna filmska produkcija, a to je tema, ki presega okvire tega zapisa.

Težje ko je priti do sredstev, bolj je treba razmišljati, kako film vnovčiti. Zlasti če si na trgu in je tvoj dostop do javnih sredstev omejen ali neobstoječ.

To je bila tema delavnice, ki so jo organizirali na nedavnem festivalu Grossmann, festivalu fantastičnega filma in vina.

Predavatelj Julian Richards je izkušen producent, režiser in prodajni agent. Tokrat je govoril o svojih izkušnjah prodajnega agenta. Redka priložnost, da o takšnih izkušnjah izvemo iz prve roke.

Izvedeli smo nekatere skrivnosti, ki morda niti niso skrivnosti.

Naprimer, da bolj ali manj lahko pozabite na mednarodno opaznost in prodajo, če vaš film ne bo v angleščini.

Da so promocijski posterji za film še zdaj glavno orodje prodaje. Kar je zanimivo, ko niti približno ne dosegajo atraktivnosti posterjev včerajšnjega dne.

Da je borba za sredstva vedno hujša, čeprav je distribucijskih kanalov v nekem smislu celo več. Nastajajo namreč vedno nove in nove pretočne platforme in vsaka ima svoje priložnosti in pasti.

Da je za rang filmov, ki jih prodaja on, praktično nemogoče narediti pozitivno nulo, če film stane več kot 150.000 USD. Kar je zanimivo, je to, da nacionalne produkcije še zdaj nimajo programov za nizkoproračunske filme, ki bi imeli vsaj minimalno možnost pokritja na trgu. Hej, pravijo, da je nizkoproračunsko že tako ali tako vse, kar se producira.

Nastavek za nadaljevanje se tako ponuja sam od sebe: kako posneti tak film.

Povedanega je bilo še veliko zanimivega, več o tem pa postoma v prihodnjih prispevkih. Tudi odprti zaključki, čemur v Hwoodu pravijo cliffhanger, so del prodaje.