Obzorje: Ameriška saga in trend samofinanciranja filmske produkcije

Tudi najbolj znani filmarji filme financirajo vedno bolj iz lastnega žepa.

Obzorje: Ameriška saga in trend samofinanciranja filmske produkcije

Nedavno smo pisali o tem, kako je Francis Ford Coppola iz lastnega žepa financiral svoj film Megalopolis. In bil kljub temu deležen žvižgov v Cannesu.

A na letošnji ediciji tega festivala to ni bil edini visokoleteči samofinancirani projekt. Med temi se je znašlo tudi prvo poglavje epske sage Obzorje: Ameriška saga, ki jo je režiral Kevin Costner in ki je zamišljena kot serial štirih filmov. Prvi del je dolg kar tri ure, premiero pa je imel prav v Cannesu, kjer je naletel na mešan sprejem.

A bolj kot to, kaj si o filmu mislijo spletni vplivneži in drugi prekarci, ki so pregorevali, ko so greli stole na elitnem festivalu, je spet bolj zanimivo, da gre v bistvu za neodvisno produkcijo. Ko so Costnerja vprašali, če držijo govorice, da je v film vložil kar 20 milijonov lastnega denarja, je rekel, da te govorice ne držijo. Da je prava številka bližje 38 milijonom. Toliko je prispeval samo on, zraven pa sta v igri še dva neimenovana investitorja, ki sta primaknila razliko do približno 100 milijonov, kolikor je bil proračun. Skupaj bodo pokrili tudi stroške promocije, saj distributer Warner Brothers krije le stroške distribucije.

Costner je še dejal, da ne ve, zakaj ni dobil podpore nobenega studia oziroma dejal je, da za nadaljevanje uresničevanja svoje vizije išče posameznika, ki bi bil dovolj drzen in ki so mu všeč vesterni. In ki je po možnosti bogat.

Kakorkoli: sta Coppola in Costner znanilca trenda? Da bodo svoje filme iz svojega lastnega žepa vedno bolj financirali ne samo gverilci, kar je tako ali tako standard od nekdaj, ampak tudi režijski in igralski zvezdniki?